No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Discussion on Air Conditioning/Heat & electronic controls for the same, radiators/fans/engine cooling and related items.
Post Reply
CHEVEN
Posts: 92
Joined: Tue Jan 17, 2017 3:38 am

No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Post by CHEVEN » Mon Dec 25, 2017 2:23 am

2012 V8 PPV runs fine temp normal and hoses to and from heater core hot hot hot ....but no heat heat heat :( brrrr. Although not driving in the the snow or salt be nice to feel that toasty warm air. Any in-site as to which one of the few actuators is the cold/hot ?

smwalker
Posts: 1392
Joined: Mon Jul 29, 2013 6:44 am
Location: Azusa,CA
Contact:

Re: No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Post by smwalker » Mon Dec 25, 2017 10:16 am

How many miles on it?

Some of the G8 gus have had luck with flushing the heater core. Maybe clogged up?
Steve Walker
Azusa, CA
'11 PPV 9C3 Huron White

CHEVEN
Posts: 92
Joined: Tue Jan 17, 2017 3:38 am

Re: No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Post by CHEVEN » Mon Dec 25, 2017 4:46 pm

30K, no mud in cooling system its clean as the day the Aussie dumped it in. Hoses hot in and out ....I suspect an actuator is stuck came from Tx.

smwalker
Posts: 1392
Joined: Mon Jul 29, 2013 6:44 am
Location: Azusa,CA
Contact:

Re: No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Post by smwalker » Mon Dec 25, 2017 8:45 pm

I see in the service manual that there is a left and and right side Temperature Valve Actuator. That both of them would be out would be extraordinary.

Try putting HVAC control to dual and take the drivers side to cold and the passengers side to hot. IF you can feel a temp difference in the two sides then the doors are working. If they feel the same then yea doors are not responding.
Steve Walker
Azusa, CA
'11 PPV 9C3 Huron White

CHEVEN
Posts: 92
Joined: Tue Jan 17, 2017 3:38 am

Re: No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Post by CHEVEN » Tue Dec 26, 2017 6:07 am

i'll give that a try, there has been some dept. hacking going on under the dash on the pass. side so I need to see if anything got cut that shouldn't have been or disconnected ...like a ground. Depts love to stack their grounds on factory ground spots but when it comes time to remove stuff its CUT < CUT<CUT with no regard to factory or upfit wiring. (common with the old B-body caprices in the truck where the ground for the fuel pump often cut when radios and stuff were removed)

Cumminsmannow
Posts: 14
Joined: Sun Sep 30, 2018 11:11 pm
Location: Monticello, MN

Re: No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Post by Cumminsmannow » Mon Oct 01, 2018 9:44 pm

I know it is a little old topic but did you ever find your issue? My 2012 i just picked up has issues with heat on pass side but not driver side and was wondering if you found the issue.
Im assuming mine is a blend door or bd actuator defunct but havent dug in quite yet.
2012 caprice 9c1
2017 jku
2004 gr prix dd/beater

CrashTestDummy
Posts: 1719
Joined: Sat Feb 07, 2015 8:31 pm
Location: Pearland, Texas

Re: No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Post by CrashTestDummy » Mon Oct 01, 2018 10:01 pm

Have you tried just cycling it cold -> hot -> cold? It seems the blend doors 'crack open' or something like that on our '10 Tahoe PPV, but going full hot, then full cold usually fixes the issue, for a while.
Gene Beaird,
Pearland, Texas
2012 Caprice 9C1
1992 B4C 1LE Camaro
2010 Tahoe PPV (her car)
1995 DGGM Impala SS
1996 BBB Impala SS (11-second DD)
1985 Firebird - 310 LS1 C Prepared autocross car.
And some others
Do YOU have my SPID?

CHEVEN
Posts: 92
Joined: Tue Jan 17, 2017 3:38 am

Re: No heat? hose hot air cold :( not switching cold/hot

Post by CHEVEN » Mon Oct 01, 2018 10:18 pm

I figure the doors are stuck ....the car has been setting for a long time and its from TX so I'm guessing the foam seal is all gummed up if its anything like other GM's ? I have a pile of car that used to be a Caprice I have to take a closer look at the flaps.

thanks

Ron

Post Reply